Biff à la Lindström

Här kommer ett recept på några mycket goda biffar =)



Biff à la Lindström

Detta behövs:


400 g köttfärs
4 msk ströbröd
2 dl vatten
1 gul lök
2 msk inlagd gurka/saltgurka
1 tsk salt
svartpeppar
1 ägg
1 msk kapris

Gör så här:

Börja med att hälla vatten och ströbröd i en bunke och låt detta svälla ca 10 minuter. Blanda därefter ner köttfärsen samt den hackade löken. Tillsätt sedan hackad gurka, salt, peppar, ägg och kapris och blanda till färsen är jämt blandad. Forma sedan 8-10 biffar och stek med matfett på medelvärme i stekpannan.


Vi gjorde 8 biffar, men man kan nog med fördel göra 10 st.
Servera förslagsvis med kokt potatis, en god sås och lingonsylt!


Glömde att dekorera med lingonsylt dock!
Men enligt mig är det ett måste till köttfärsbiffar =)

Ha en jättebra fettisdag! Ikväll blir det semmelbjudning =)
Kram
H

Semmelbullar

Här kommer ett mycket bra recept på semmelbullar =)
(något sent påtänkt men fettisdag är ju imorgon, så det är bara att baka)



Semmelbullar


Ingredienser:

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1pkt) jäst för söta degar
1 dl socker (knappt)
½ tsk salt
1 tsk stött kardemumma
2 ägg
ca 1,4 liter (850g) mjöl
(1 ägg till pensling)

Gör så här:

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Smält under tiden margarinet. När detta är smält, häll då i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll därefter över degvätskan på jästen och rör om till jästen har löst sig. Blanda sedan ner sockret, saltet, kardemumman samt 2 ägg och blanda om väl.

Mät sedan upp mjölet och tillsätt detta succesivt. Blanda väl tills degen blivit smidig och den ska gärna vara så lös som möjligt utan att vara allt för kletig. Spara lite mjöl till utbakningen senare.



När du rört ihop degen väl låt den jäsa ca 30 minuter under en bakduk!



När degen jäst färdigt häller du ut degen på ett mjölat bakbord och knådar den smidig. Dela sedan degen på hälften. Dela sedan varje halva i 10, så att du totalt får 20 bitar! Knåda ihop dessa och forma till semmelbullar och lägg på bakplåtspapper. Låt därefter semmelbullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Starta ugnen så att den är redo när jäsningen är klar. Pensla semmelbullarna med uppvispat ägg innan gräddning.



Jag var något optimistisk om utrymmet mellan bullarna och några stackare fastnade ihop =) Men det gör ju inte så mycket!

Grädda sedan i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter (olika från ugn till ugn).
Blir de för bruna uppepå lägg då ett bakplåtspapper över tills de är färdiggräddade.

Nu är det bara att njuta av nygräddade semmelbullar.
Hos oss blir det semelbjudning imorgon =)



Lycka till med bakningen =)
Kram

Kryddig korvstroganoff med ris

Testade att göra en lite mer kryddig korvstroganoff än i vanliga fall!
Den blev mycket god måste jag säga!



Kryddig korvstroganoff med ris

Ingredienser:

400 g falukorv
1 gul lök
1 msk matfett
1½ msk vetemjöl
1 dl vatten
1½ dl mjölk
1-1½ msk tomatpuré
½ köttbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
svartpeppar
lite salt

Gör så här:

Börja med att hacka och fräsa löken i matfettet. Stimla därefter korven i lagoma strimlor och blanda ner i löken. Fräs på så att korven får lite yta. Blanda därefter ner buljongtärningen, tomatpurén, sambal, salt och peppar och blanda om. Strö sedan över mjölet och blanda. Häll därefter på vattnet och mjölken.

Låt puttra en liten stund tills allt blivit varmt!
Servera med kokt ris, grönsaker och eventuell ketchup.





Lycka till med matlagningen!
Kram
H

Helenas goda gryta

Här kommer ett recept på en mycket god gryta!
Enkel, men tar en liten stund att göra.
Dock väl värd väntan =)



Helenas goda gryta

Ingredienser



5 hg nötkött
½ - 1 purjolök
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
1 köttbuljongtärning
1½ tsk paprikapulver
1½ tsk curry
1 msk mjöl
100 g philadelphiaost

Börja med att skära köttet i strimlor och bryna detta i en stekgryta. Skiva sedan purjolöken och blanda ner. Häll därefter på vatten så att det täcker köttet och låt efterkoka ca 1 timme. Salta och peppra. Jag valde att pressa ner 2 vitlöksklyftor i köttet den sista kvarten av efterkokningen.

 

Blanda grädde, mjölk, köttbuljongtärning, paprikapulver, curry, mjöl och philadelphiaost i en kastrull och värm på. Det ska inte koka, men värm tills allt är väl blandat. Häll sedan det brynta köttet och purjolöken i en ugnssäker form (tycker man om paprika lägger man strimlad paprika ovanpå köttet). Häll sedan såsen över detta.

 

Gratinera sedan i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
Färdigt att ätas.


Jag valde att göra hasselbackspotatis till, men det går även mycket bra att
koka vanlig potatis, göra klyftpotatis, pasta, ris =) Det är bara att prova sig fram!

Lycka till med matlagningen!
Kram
H

Uppdatering på gång!

Ikväll blir det uppdatering här på matbloggen =)
En god gryta ska det bli till middag idag så håll utkik =)

Jag vet att det inte är uppdateringar varje dag på denna blogg, men tidigare när jag "postat" ett recept varje dag är det på grund av att jag haft bilder sedan tidiagre på de olika rätter jag gjort! Jag tycker att det ser såå mycket trevligare ut med bilder på det man ska tillaga än utan!

Så nu har jag fått slut på dessa bilder jag sparat sedan tidigare och därför uppdaterar jag nu allteftersom jag lagar/bakar =) Men även vi äter köttbullar och makaroner ibland, och det känns inte så nödvändigt att lägga upp ett inlägg med hur man tillagar det *ler*!

Men som sagt, håll utkik efter kvällens recept, för det är värt att testas =)

Ha de gott alla =)
Kram

Vanilj- samt kanelbullar

Bullar

Bakade bullar igår =) Tänkte bara posta lite bilder! Jag använde bara receptet som finns på mjölpåsen! Dock har jag fått ett bra tips för alla er (om ni inte redan vet det)!

Bred ut smöret när du kavlat ut degen, häll på lite mindre strösocker än vanligt och ta marsanpulver och pudra över! Det blir kalasgott =) Man gör alltså inte marsankräm, utan bara pulvret! Det blir gott gott det =) 

Denna gång gjorde jag hälften med marsanpulver och hälften med kanel!
Här kommer lite bilder från bakningen!


Degen som jäst färdigt


Bullarna lagda i sina formar (ej "äggade" & med pärlsocker än) ;)


"Gräddning pågår"


Färdiggräddade!

Jag har faktiskt inte smakat någon än! Jag åt nog för mycket bulldeg =) *haha*
Men enligt sambon blev dom mer än godkända =)!

Ha de gott alla =)
Kram

Kycklingfilé med sambal oelek och klyftpotatis

Detta receot är snarlikt ett annat recept jag postat sedan tidigare!
Detta är dock med kyckling istället för kotletter.



Kycklingfilé med sambal oelek och klyftpotatis

Detta behöver du:

ca 4-5 st kycklingfiléer
3 dl grädde (mellan)
1 burk crème fraiche (lätt)
Drygt ½ dl soja
1-2 tsk sambal oelek

Så här gör du:

Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form (frusna eller tinade).
Blanda grädde, soja och sambal oelek i en bunke och häll sedan detta över kycklingen.
Stek i ugnen på 175-200° grader i cirka 1 timme. Under denna tid behöver du aldrig vända kycklingen. Jag serverade nu med klyftpotatis och tomatskivor, men man kan säkerligen även servera med pasta eller ris!

Ett litet Ps: Ytan på kycklingen kommer att se något bränd ut, men detta är bara på grund av sojan, så när man rör om i såsen så kommer den bli ljusbrun igen =) (Jag brukar skyffla över lite sås då och då under tiden det är i ugnen)

En riktigt god maträtt som sköter sig själv =)
Lycka till med matlagningen =)
Kram

Piroger

Denna pirog är otroligt goda! Måste bara provas =)



Piroger

Detta behövs:

400 g köttfärs
1 lök
1 burk krossade tomater
3 pressade vitlöksklyftor
2½ msk tomatpuré
½ köttbuljongtärning
1½ tsk italiensk salladskrydda
2 krm salt
2 krm svartpeppar
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 dl riven ost

Deg:
50 g margarin
1 dl vatten
30 g jäst
½ tsk salt
1 ägg
½ liter vetemjöl

Gör så här:

Börja att göra degen till pirogen. Smula ner jästen i en bunke och häll över 1 dl fingervarmt vatten. Tillsätt sedan saltet och ägget. Blanda sedan ner vetemjölet och margarinet i bitar. Knåda sedan samman till en fast deg. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Gör under tiden fyllningen!

Fräs löken och köttfärsen. Häll sedan över de krossade tomaterna och tillsätt därefter vitlöken, tomatpurén, buljongtärningen samt alla kryddor. Spara osten till senare. Det är bra om köttfärsfyllningen är rätt fast och inte allt för "rinnig".

Ta sedan upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en rätt stor runt platta. Lägg den utkalvade degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred därefter ut fyllningen på halva sidan och vik därefter över den andra delen av degen. Kläm sedan ihop kanten runt om, antingen kan göra en "rullkant" eller använda en gaffel.



Nagga gärna pirogen lite med en gaffel innan det är dags att pensla med ägg och strö över den rivna osten på pirogen innan gräddning. Stoppa in plåten mitt i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.

 
(våran ost var frusen så den blev rätt smulig, men det gick bra ändå)

Servera sedan pirogen med grönsaker samt en kall sås gjord av
creme fraich, pressad vitlök och italiensk salladskrydda! *Mums*!



(Det går nog bra att göra flera små piroger om man hellre vill göra det.
Vet dock inte om degen räcker till då)
Lycka till med matlagningen!
Kram

Chocolate Chip Cookies

Då har jag provat baka chocolate chip cookies =) Dom blev riktigt goda faktiskt och här kommer receptet =) Ber om ursäkt för de underliga måtten, men jag har översatt ett engelskt recept =)



Chocolate Chip Cookies

Ingredienser:



2,5 dl mjukt smör
3 dl socker
1 dl brun farin socker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
5 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl chocolate chips
1 dl hackad vit choklad

Gör så här:

Börja med att vispa ihop det mjuka smöret, sockret, äggen och vaniljsockret ordentligt. Blanda därefter separat ihop mjölet, kakaon, bakpulvret, saltet i en bunke. Häll succesivt ner den torra blandningen i den blöta. Blanda allt noggrant tills det blir en ganska lös deg. Blanda slutligen i chocolate chips och den vita chokladen.

Ta fram en plåt och klä den med bakplåtspapper.
Rulla bollar och lägg ca 9 st / plåt (jag plattade till bollarna något).



Grädda dem i ugnen på 175 grader i cirka 8-10 minuter. Ta därefter ut plåten. De kan verka lösa när man tar ut dom, men de blir bättre när de fått kallna. Låt dom gärna ligga kvar på plåten 1-2 minuter innan de flyttas, då de lätt kan gå sönder.

  

Inte illa med ett glas god mjölk och en nybakad kaka =)
Lycka till med bakningen och njuuut=)
Kram

Snack of the evening

Detta blev vårt kvällsfika för dagen =)
Blodapelsinerna är så sjuuuuuuuuuuuukt goda nu =)



Må gott =)
Kram

Blåbärspannkaka

Idag blev det blåbärspannkaka som serverades till middag=) Mycket gott!



Blåbärspannkaka


Detta behöver du:

3 ägg
6 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 msk socker
1½ tsk salt
300 g frusna blåbär
(½ dl florsocker)

Gör så här:

Börja med att vispa äggen med hälften av mjölken. Blanda därefter i mjölet och vispa klumpfritt.
Tillsätt sedan socker och salt samt slutligen resterande mjölk. Vispa samman.



Smörj en långpanna som är ca 30x40 cm och häll i smeten.



Strö därefter över blåbären och skicka in mitt i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter.



Ta sedan ut och skär i lämpliga bitar.
Man kan pudra över florsocker om man vill, och servera gärna med en gräddklick eller vaniljglass.



Lycka till med matlagningen!
Kram




Uppdatering på gång!

Nu känner jag att jag måste skärpa mig =) Har inte uppdaterat denna blogg på länge nu!
Ikväll samt imorgon kommer det uppdateringar =) Jag har nämligen beställt efter "Chocolat Chips" som bilden nedan visar =)



Det finns tyvärr inte att köpa på Ica butikerna häromkring!
Så imorgon blir det till att baka Chocolat Chip Cookies = CCC
Har efter mycket letande hittat ett recept som verkar kalasbra =)
Sen blir det en uppdatering ikväll av dagens middag!

Ha de gott alla =)
Kram



RSS 2.0