Taco - Pasta - Gratäng

Denna maträtt är otroligt god (en personlig favorit) och enkel att göra!
Kommer bli en stor favorit bland barnen kan jag lova!



Taco - Pasta - Gratäng

Detta behövs:


6 dl kokad gnoccipasta (eller annan pasta)
500 g köttfärs
1 påse Tacokrydda + lite vatten
½ -1 lök
Riven ost

Sås:
3 dl mellangrädde
1,5 dl chilisås
1 vitlöksklyfta

Börja med att koka gnoccipastan al dente och hälla av den när de är färdigt.
Skala och finhacka löken. Fräs sedan lök och köttfärs i en stekpanna.
Blanda därefter i tacokryddan och vattnet. Ställ köttfärsen åt sidan och gör såsen.
Blanda grädde, chilisås och vitlök i en bunke.

Häll sedan upp pastan, köttfärsen och såsen i en ungsfast form med höga kanter och blanda om.
Strö lite riven ost ovanpå! Sätt in mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter!
Servera gärna med grönsallad och en smörgås!



Smaklig måltid och lycka till =)
Kram

Chorizo- och böngryta

Detta är en väldigt god gryta och jag kan nästan garantera
den snabbaste middag du kan ordna =)



Chorizo- och böngryta
Räcker till 3-4 personer

Det som behövs:

2-3 st Chorizokorvar
2 burkar vita bönor i tomatsås
1 burk röda kidneybönor
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
Svartpeppar

Gör så här:

Börja med att skära chorizokorven i lagom tjocka skivor. Bryn sedan dessa i smör i en gryta.
När dessa fått fin färg, blanda ner de vita bönorna och kidneybönorna.
Pressa sedan i vitlöksklyftan.
Krydda sedan med timjan och svartpeppar.
Blir säkert gott om man blandar i fler kryddor!

Låt detta småputtra under omrörning i ca 10 minuter.
Sedan är det färdigt att ätas =)

Servera gärna med grönsaker och någon hård smörgås!



Lycka till med matlagningen =)
Kram




Semla

I helgen var vi förbi ica en sväng och min sambo propsade på att köpa 2 semlor =)
Dessa fick han dock äta upp själv då det var väldigt mycket mandelmassa samt att jag tycker att det är för tidigt att äta semlor än =)

Det kommer ingen recept nu men jag lovar att lägga upp receptet på mammas supergoda semmelbullar!
Det blir väl till att baka dessa någon gång inom en snar framtid =)
Dom blir så saftiga och goda!



Nu har vi precis ätit middag så nu blir det till att smälta maten lite =)
Ha de gott
Kram

Fläskfilégryta med klyftpotatis

Har fått detta suberbt goda recept av "svärmor"! Måste bara provas!

Fläskfilégryta med klyftpotatis



Detta behövs:

- 500 gram fläskfilé
- Purjolök
- 1 tsk soja
- ½ tsk chilipulver
- 1 tsk sambal oelek
- ½ dl chilisås
- 2-3 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 2-3 dl grädde
- Eventuellt maizena redning
Potatis

Gör så här:

Börja med klyftpotatisen genom att skala och skära potatisen i klyftor. Lägg dessa  på bakplåtspappersklädd plåt och ringla olja samt ev. lite pommeskrydda eller dylikt över. Sätt in plåten mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, kom ihåg att röra runt lite bland potatisarna under tiden! (Går bra att köpa färdig också, men det blir oftast inte lika gott)!

Strimla fläskfilén i strimlor, alternativt mindre bitar. Bryn därefter purjolöken i lite smör och tillsätt sedan filén som brynes runt om. Tillsätt därefter soja, chilipulver, sambal oelek, och chilisås. Blanda detta. Häll sedan på vattnet och lägg ner buljongtärningen. Låt denna smälta och låt det småputtra drygt 5 minuter. Häll därefter över grädden (jag använde mellangrädde) och rör om. Låt försiktigt småputtra och red sedan av med maizena redningen, alternativt mjöl utrört i lite vatten. Om man vill kan man även tillsätta strimlad paprika tillsammans med purjolöken.

Helt underbart god maträtt =) går mycket bra att använda annat kött än fläskfilé!
Lycka till med matlagningen!

Kram

Chili - Curry - Köttfärs med ris

Detta recept är verkligen huur gott som helst, och enkelt!



Chili - Curry - Köttfärs med ris

Detta behövs:

400 g köttfärs
1 lök
Svartpeppar
Salt
2 dl grädde
½ dl chilisås
2-3 tsk curry

Gör så här:

Bryn löken och köttfärsen i en stekpanna. Salta och peppra sedan.
Blanda grädden (jag använde mellangrädde), chilisås och curryn i en bunke.
Häll sedan upp färsen i en liten ungsfast form och häll blandningen över.
Sätt in mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.

Servera med kokt ris.
Ha gärna salta nötter, bananer, gurka, tomat, m.m som tilltugg, mycket gott!

Lycka till med matlagningen!
Kram


Chokladtårta med maräng

Under gymasietiden gjorde jag och några av mina klasskamrater ett projektarbete där vi gjorde en receptbok för olika sorters intoleranser! Vi döpte den till "Otålig - En bakbok för födoämnesintoleranta".
 Bland annat gjorde vi denna chokladtårta som verkligen är huur god som helst!
Denna tårta är fri från: Gluten, soja och nötter.


(Tog kort på våran receptbok, därav lite sämre kvalitet på bilden)

Chokladtårta med maräng

Botten:
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kako
1 tsk bakpulver

Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 banan (eller/och mandarinklyftor)
1 förpackning chokladmousse

Börja med marängen genom att vispa äggvitorna och sockret i en skål. Fyll sedan marängsmeten i en spritspåse och spritsa dekorationer på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda sedan dessa mitt i ugnen i ca 45 minuter i 125 grader till de är färdiga (vi spridsade ut siffrorna 2005 eftersom det var detta år vi gjorde boken).

Fortsätt sedan med botten till tårtan. Vispa då ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver för sig och sikta ner detta i smeten. Häll sedan smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda därefter i ugnen drygt 5 minuter i 225 grader.

Vänd sedan upp kakan på sockrat papper och låt svalna. Dela botten i tre bitar.
Vispa grädden och skiva frukten. Lägg sedan ihop bottnarna med grädde och frukt mellan.

Vispa chokladmoussen enligt förpackningen. Bred ett tunt lager ovanpå tårtan och spritsa resten runt om kanterna nedifrån och upp. Dekorera sedan med marängen!

Bortsett från marängerna så går den rätt fort att göra =)
Lycka till med bakningen!


Här har ni en bild på den lilla boken!

Kram

Sambal oelek kotletter


(lånad bild)

Det är säkerligen många som redan ätit denna maträtt,
men tänkte ändå lägga ut receptet eftersom det är så gott =)

Sambal oelek kotletter

Detta behöver du:

4-8 st fläskkotletter
4 dl grädde
2 dl crème fraiche
Drygt ½ dl soja
1-2 tsk sambal oelek

Så här gör du:

Lägg fläskkotletterna i en ugnssäker form (frusna eller tinade).
Blanda grädde, soja och sambal oelek i en bunke och häll sedan detta över kotletterna.
Stek i ugnen på 175° grader i 1½ timme. Under denna tid behöver du aldrig vända kotletterna.
Jag serverade med kokt potatis och tomatskivor, men man kan säkerligen även som bilden visar servera med blomkålsmos och tomat- och löksallad.

Ett litet Ps: Ytan på kotletterna kommer att se väldigt bränd ut, men detta är bara på grund av sojan, så när man rör om i såsen så kommer den bli ljusbrun igen =)

En riktigt god maträtt som sköter sig själv =)
Lycka till med matlagningen =)
Kram


Kebabtallrik



Kebabtallrik:


Idag blev det hemmagjord "snabbmat". Man tänker inte så ofta på att man kan tillaga kebab hemma, så eftersom vi hade detta i frysen, och jag inte hade några bra idéer om vad vi skulle äta så blev det kebab med pommes!

Det som behövs är:

Fruset kebabkött (finns på Ica)
Pommes
Sallad
Gurka
Tomat
Kebabsås

Börja med att sätta in pommesen på 225 grader i ugnen.
Häll upp kebaben i en stekpanna och stek upp detta tills de är färdiga.
Hacka grönsaker till och servera allt på tallrik! Vi hade några olika kebabsåser,
det finns många olika sorter att välja på i affären.


Väldigt snabbt gjort och gott!

Ha de gott =)
Kram

Tips någon?



Fick dessa snygga formar av min sambos syster i julklapp =)!
Tycker verkligen att "Kalasfårm" har jättefina formar =)

Nu tänkte jag höra med er vad ni tycker jag ska fylla dessa med =)?
Vanliga bullar kändes inte så roligt, men kanske någon god muffin eller så =)?
Vad tycker ni! Ikväll kommer uppdaterar jag med recept =)
Ha de gott alla =)
Kram

Dumlekakor


Dumlekakor

Här har ni några riktigt smaskiga kakor som är lätta att göra =)
Det blir cirka 24 stycken.

Ingredienser:

200 g margarin
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
Dumlekola
1 ask Noblesse
Folieformar

Rör ihop mjukt margarin, socker, mjöl och bakpulver i en skål.
Har du möjlighet så låt gärna degen vila kallt en stund i kylskåpet.
Rulla därefter bollar och lägg ner i folieformarna. 
Dela sedan dumlekolorna på hälften och tryck ner en halv dumlekola i varje boll.

Grädda 10-15 minuter i 175 grader, dumlen ska börja bubbla och kanterna på kakan ska börja bli ljusbruna.
Ta sedan ut plåten ur ugnen och lägg direkt över 1 noblesse över varje kaka.

Det går fint att göra fler än 24 st om man använder mindre formar.



Riktigt smaskiga kakor!!
Lycka till =)
Kram

Guacamole



Guacamole

Ingredienser:

2 avokado

1 pressade vitlöksklyfta

1 msk limesaft

1 dl crème fraiche

3 krm salt

½ tsk cayennepeppar
1 hackad tomat
Finhackad rödlök i lagom mängd

Gör så här:
Skär ett snitt runt avokadon på längden, vrid sedan isär avokadon och plocka ur kärnan. Gröp sedan ut avokadon i lämplig skål. Mosa avokadon och tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda!
En mycket god gucamole som passar utmärkt till tacos bland annat!

Lycka till =)
Kram


Pasticcio med kyckling



Pasticcio med kyckling

8 portioner

Ingredienser:
500 g pasta
500 g kyckling
1 lök
Krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 dl hönsbuljong
½ tsk timjan
2 tsk paprikapulver
Salt & Peppar

Sås:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
5 dl mjölk
Vitpeppar
1 dl riven ost

Gör så här:

Hacka löken samt vitlöken och fräs försiktigt i en stekpanna/gryta. Tillsätt sedan kycklingfilén i lagomt stora hackade bitar. Bryn så att kyckligen blir genomstekt. Salta och peppra därefter. Häll sedan över ca 1-2 dl krossade tomater. Lägg även ner 1 hönsbuljongtärning samt häll över 2 dl vatten. Krydda därefter med timjan och paprikapulver. Låt puttra ett tag och ställ sedan detta åt sidan.

Koka 500 g pasta al dente och häll sedan av detta och låt vattnet dunsta av något (så dom inte är alltför blöta).

Med såsen så börjar du med att smälta smöret och vispa därefter ner vetemjölet. Häll sedan på mjölken samt peppra. Låt detta koka upp, men se till att vispa noggrant så att det inte bränns vid i botten.

Ta fram en ungssäker form och varva sedan pasta, kycklingröran och vitsåsen. Jag valde att lägga ca 4 ostskivor mellan de olika lagrerna.


Såhär ser det ut innan ugnsvistelsen =)

Gratinera sedan i ugnen ca 30 minuter på 200 grader!
Man kan variera denna måltid väldigt mycket. Man behöver inte ha kyckling, utan man kan byta denna mot exempelvis chorizo el dyl. Exprimentera även gärna med många olika kryddor =) Jag hade exempelvis hälften kycklingfilé och hälften chicken kebab =) Det är nog svårt att misslyckas med detta =)

Lycka till med matlagningen =)


Chokladmuffins med chokladkräm



Chokladmuffins med chokladkräm

Recept:

100 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda slutligen i smöret. Fördela smeten i muffinsformar och grädde dem i mitten av ugnen på 200 grader i ca. 10-15 minuter.



Chokladkräm:

100 g mjukt smör
3/4 pkt florsocker
3 msk mjölk
1½ msk kakao

Vispa smöret med elvispen på låg fart och tillsätt under tiden florsockret lite grann åt gången.
Rör sedan i mjölken och kakaon och fortsätt sedan vispa tills den tjocknar.
Spritsa krämen på muffinsen när de har svalnat.


Jag valde att dekorera muffinsarna med lite hjärtanströssel =)

Lycka till med bakningen =)

Sirapslimpa

Sirapslimpa
2 stora limpor

Detta behövs:
1 pkt jäst (50 gram)
6 dl vatten
½ dl matolja
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
ca 1 kg rågsikt (½påse)

Gör så här:

Smula ner jästen i en stor buke med ljummet vatten (37grader). Tillsätt matoljan, sirapen, saltet och halva mängden mjöl. Arbeta ihop degen för hand på mjölat bakbord. Tillsätt nästan allt mjöl tills du får en ganska fast och smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.  Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig! Forma sedan till två limpor. Lägg på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 min.


Just innan gräddningen ( ännu inte penslade)

Grädda i ugnen ca 40-45 min i 200 grader.
Pensla bröden både före och efter gräddning med sirap utrört i lite vatten.
Låt svalna på galler utan bakduk.


Tyvärr tog jag inget kort på båda limporna bredvid varandra!
Tog endast dessa kort och tyvärr tog jag kort på limpan som blev mindre lyckad.
Detta på grund av att jag tog ut limporna för tidigt och satt tillbaka dom in i ugnen igen.
Så den andra limpan är mycket fluffigare och finare än denna, men orkade inte ta kort på den andra nu =)
Men riktigt gott blev brödet, kan rekommenderas varmt =)!

Hoppas allt är bra med er =)
Lycka till med bakningen!

Uppdatering imorgon!

Har tyvärr inte uppdaterat bloggen idag på grund av tidsbrist!
Men imorgon blir det en uppdatering =)

Jag ska nämligen baka bröd =)!
Målsättningen är, och har varit att lägga upp 1 recept / dag!
Hoppas ni fortsätter att kika in dagligen =) Ha en kalasbra tisdag =)

Kram / Jag


Kladdkaka med dumlekola

En mycket snabb och god variant på kladdkaka =)

Kladdkaka med dumlekola
6-8 portioner
Ingredienser:

100 g smör
1 påse dumlekola (120 g)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Gör så här:
Smält smöret och dumlekolorna i en kastrull.
Vispa ägg och socker och vispa sedan ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Häll därefter i smör och dumleblandningen. Häll sedan smeten i en smord
(och bröad, gärna kokos) rund form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader i ca 20 min. Servera gärna med vispad grädde.

(Tips: Jag drog ner 1 dl på sockret. Jag gjorde även en röra med hallon och blåbär till)



Lycka till med bakningen =)
Kram

Havre- och Chokladkaka i långpanna

En riktigt god långpannekaka som räcker länge!
Måste bara provas =)

 


Så här såg det ut innan gräddningen!


Under gräddningen...


...och efter gräddning =)
Glömde ta kort när jag var färdig, tog därför fram en bit från frysen =)

Lycka till med bakningen!
Kram

Makaronipizza

Makaronipizza

Ingredienser:

4 dl makaroner (okokta)
400 gram skivad kryddig korv eller strimlad skinka
8 dl mjölk
4 ägg
salt & peppar
2 msk pizzakrydda

Gratinering:
ca 10-12st körsbärstomater
1 dl riven ost


Gör så här:

Smörj en långpanna med maragrin. Slå ut de okota makaroner jämt fördelat över plåten.
Strö över korven och den strimlade skinkan.


Vi hade över rökt fläsfile, så vi använde detta, samt vanlig varmkorv!

Vispa ihop mjölken med äggen i en bunke, salta & peppara. Slå sedan försiktigt över långpannan. Toppa med pizzakryddan. Grädda i två steg, första omgången 15 min 220 grader.
Ta sedan ut långpannan, skiva över körsbärstomaterna & den rivna osten (1dl).
Gratinera sedan i ytterliggare 15 min.

Det skulle egentligen vara 1 dl ost även inuti, men jag valde att bara lägga ost ovanpå =)
Men det gör man ju som man vill!


Den blev riktigt god, ungefär som makaronipudding
men med mer smak och med pizzasmak =)

Lycka till med lagningen =)
Kram

Rabarber- och jordbubbspaj med marängtäcke



Rabarber- och jordbubbspaj med marängtäcke

Här kommer receptet på pajen jag gjorde i slutet på förra året!
En mycket god paj som du måste prova nångång!

Ingredienser:


Mördegsskal:
100 g smör
1 dl florsocker
3 ½ dl mjöl
1 ägg

Blanda ihop degen och tryck ut den i en pajform.
Nagga botten och låt den stå kallt 1 timma.
Jag ställde min i frysen på ca 20 minuter och det gick lika bra =)



Fyllningen:
Cirka 5 rabarberstjälkar
1 vaniljstång
3/4 dl socker
1 ½ msk potatismjöl
3 msk vatten
5 dl jordgubbar
 
Skär rabarberna i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Häll därefter ner sockret,
snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i dem + stången.

Koka sedan upp på svag värme så att rabarberna saftar sig,
låt dem småkoka i ett par minuter tills de känns mjuka men inte så att de har kokat sönder.
Ta ur vaniljstången. Rör därefter ut potatismjölet med vattnet och rör i detta.
Ställ kastrullen åt sidan så att de kan svalna.

Grädda pajskalet på 200 grader i cirka 10-12 minuter, höj sedan värmen till upp mot 250 grader.

Bred den kalla rabarberkrämen i pajskalet, tillsätt jordgubbarna som skurits i småbitar.

   

Maräng:

3 äggvitor
1 ½ dl socker

Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum, tillsätt sockret lite åt gången och vispa
tills smeten är blank och styv.
Fyll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut i något fint mönster.



Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda i cirka 3-5 minuter
eller tills marängen fått en svag gyllenbrun färg.


Här har ni en bild på den färdiga pajen =)...


...och här har ni en bild på en pajbit =)

Lycka till med pajbakningen och ha en smaklig pajstund =)!
Kram

Stockholmskakor




Stockholmskakor

Portioner/antal: ca 45

Ingredienser:
300 gram smör (ej smält)
130 gram strösocker
1 st äggula
2 tsk vaniljsocker
400 gram vetemjöl

Garnering:
1 dl Pärlsocker
1 dl Sylt

Gör så här
Rör ihop smör och socker. Tillsätt därefter äggulan, vanlijsockret och vetemjölet.
Arbeta ihop detta till en smidig deg. Använd gärna en matberedare tills det blir en grynig massa
och knåda sedan ihop till en deg på bakbordet.

Dela degen i 2 delar och rulla till längder ca. 4-5 cm tjocka.
Rulla därefter längderna i pärlsocker (eller flagad mandel) och lägg rullarna kallt i ca 1 timme.

Skär längderna i skivor ca 1 cm tjocka och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en liten fördjupning mitt på varje kaka och lägg en liten klick sylt i varje fördjupning.
Jag föredrar att använda hallonsylt. 

Grädda i 170-175 grader tills kakorna har en svagt ljusbrun färg i kanterna, ca 12-15 minuter.

Tips: Man kan ringla lite florsockerglasyr på den färdiggräddade kakan om man vill,
3 msk florsocker och 1,5 tsk vatten röres ihop.



Lycka till med bakningen =)
Kram

African Beef Curry

    

African Beef Curry
 

4 portioner

Ingredienser:
Olivolja
Ca 1 kg grytbitar av nötkött 
1 lök
 3 vitlöksklyftor
1 jalapeño, alternativt 2 msk finhackad inlagd jalapeño.
Salt
Svartpeppar
4 dl vatten + 1 köttbuljongtärning 
Ca 800 g fast potatis
2 ½ dl kokosmjölk 
1 ½ dl african red curry sauce eller 2 tsk red curry paste
Rivet skal och ev. saft från 1 limefrukt

Till servering
Jordnötter
Valfri chutney
Limeklyftor

Tillagning

Hetta upp en gryta med olivolja. Skär köttet i mindre bitar och bryn det.
Tillsätt sedan finhackad lök, pressad vitlök och finhackad jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
Krydda med salt och svartpeppar. Häll i vatten + buljontärning och täck med lock. 
Sänk värmen och låt det småkoka i cirka 30-60 eller tills köttet känns mjukt.
Tillsätt sedan den tärnade potatisen, kokosmjölken och currysaucen.
Låt det småkoka tills potatisen är mjuk. Rör i botten med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
Avsluta med att röra limeskal och -saft och smaka av med salt och svartpeppar.
Jag använde även lite maizena redning för att få lite tjockare konsistens på grytan!

Servera gärna i djupa tallrikar med tillbehör.

Måste bara meddela att det är en rätt stark gryta!
Jag använde mig av curry pasten och det blev nästan väl starkt att ta 2 tsk så detta kan man nog minska ner på, och eventuellt även på jalapeñosarna. Annars var det en riktigt god gryta som jag varmt rekommenderar!
Vi rostade grova bröd och bredde över vårt egengjorda vitlökssmör! *Gott gott*
 


Lycka till med matlagningen =)

Chokladkaka med hallongrädde



Chokladkaka med hallongrädde
10 portioner

Ingredienser:
150 g smör
150 g mörk choklad
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg

Hallongrädde:

Vispad grädde
Hallon
Florsocker

Dekoration:
Spritsad choklad
Färska hallon

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret i en kastrull och rör ner chokladen, låt den smälta under omrörning. Banda de torra ingredienserna för sig och häll sedan ner smörblandningen succesivt. Tillsätt slutligen ägg och rör allt till en slät smet.

Smöra och bröa en springform med 24 cm i diameter (jag använde kokos istället för ströbröd). Häll i chokladsmeten och grädda mitt i ugnen i 25- 30 min. Kakan ska inte stelna utan fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen.

Smält den mörka chokladen till dekorationen och täck sedan en bricka eller plåt med bakplåtspapper. "Spritsa" sedan slarvigt ut chokladen på bakplåtspapper (det går bra att använda en sked). Ställ in i frysen och låt stelna. Lossa sedan försiktigt den frysta chokladdekorationen från pappret.

Vispa grädden lös och blanda sedan ner tinade hallon och florsocker och fortsätt vispa till lagom hårdhet.
Skär sedan lämpligtvis chokladkakan i tårtbitar, dekorera med hallongrädde och choklad, samt några färska hallon (jag sparade lite vanlig vispgrädde och la dit en klick av varje)

Går alldeles utmärkt att förbereda och frysa in och sedan ta upp en dryg timma innan servering.

Lycka till med bakandet!
Kram / H


Linssoppa

Dagens middag bestod av Linssoppa =)
Det är faktiskt riktigt gott även fast det kanske inte låter så =)
Men jag tycker att du ska ge det en chans ändå =) Så här kommer receptet:

Linssoppa
4 portioner

Ingredienser:

½ -1 Purjolök
4 Potatisar
2 Morötter
1,3 l Vatten
2 Grönsaksbuljongtärningar
2 dl Röda linser
1 tsk Oregano
1 tsk paprikapulver
 Svartpeppar
Salt (efter tycke och smak)

Börja med att koka upp vattnet och lägga i buljongtärningarna. 
Strimla sedan purjolök, skala och hacka potatisen i kuber och hacka moroten i halvmånar (alternativt grovriva dom).
 Tillsätt sedan det hackade i det kokande vattnet och låt detta småkoka i ca 10 minuter. Tillsätt därefter linserna och fortsätt koka detta ca 10-15 minuter. 


Potatis, morötter och röda linser.

Smaksätt sedan med kryddorna (det går väldigt bra att improvisera).  
Servera gärna med en grov ostsmörgås och lite grönsaker!



PS. Linserna behöver inte blötläggas och koktiden är kort.
Ett tips är även att prova hälla ner en påse tacokrydda istället för de kryddor som står i receptet!
Detta blir också gott!

Smaklig måltid =)
Kram / H

Toscakaka med chokladbotten


Har fått önskemål från flera håll att lägga upp receptet på denna kaka =)
Efter lite letande hittade jag tack och lov igen receptet =) så här kommer det!
Inte världens nyttigaste kaka, men ack så god ;)



Toscakaka med choklad

Ingredienser till kakbotten:

200 g smält smör
4 st ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Ingredienser till glasyren:

1 förpackning kokos (200g)
1 dl ljus sirap
2 dl socker
1,5 dl grädde
75 g smör

Börja med att smälta smöret till kakan i en kastrull. Vispa sedan ägg och socker i en bunke och häll sedan över det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda succesivt ner i smeten. Klä sedan en ungsform/plåt med bakplåtspapper ca 25x35 cm. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Tag därefter ut kakan.

Medan kakan gräddas kan man göra glasyren som sedan ska hällas/bredas ut över kakan. Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrul och värm upp detta på spisen. Det ska småputtra under omrörning i ca 5 minuter.

Häll sedan ut kokosglasyren över chokladkakan och bred ut till ett jämt lager. Sätt in kakan i ugnen igen i ca 10 minuter. Ett bra tips är att hålla koll på glasyrens färg, när den börjar bli gyllenbrun är det färdigt, men det kan även snabbt bli för mycket gräddat!  

Tag sedan ut kakan och låt den svalna. Skär därefter fyrkantsbitar och frys in!

Lycka till med bakningen=)
Kram / H


Chocolate chip cookies

Här har jag ett riktigt gott recept på Chocolate Chip Cookies! Jag har provat några olika recept nu, och jag måste erkänna att dessa är de bästa jag provat =)
Du måste ge dessa en chans!

Chocolate Chip Cookies


Ingredienser:


300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin socker
2 ägg 
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit och/eller mörk)


Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Knäck ner de 2 äggen i en bunke och tillsätt sedan sockret och brun farin sockret. Vispa detta tills det blandats. Tillsätt därefter allt av det smälta smöret och blanda ihop detta.


Blanda därefter alla de torra ingredienserna i en separat bunke och rör successivt ner detta i smeten.


När du blandat ihop detta ska kakdegen kännas ganska seg och kolaaktig.
Därefter grovhackas chokladen och blandas ner.

   
Här syns då till vänster en bild på kakdegen innan den hackade chokladen blivit tillsatt,
och till höger en bild då den mörka samt vita chokladen tillsätts!


                               

Rulla därefter kakdegen till bollar och lägg på bakplåtspapper! Jag gjorde ungefär hälften stora och hälften små kakor då jag tänkte att det kan vara bra att ha både och =) Men rulla bollar som lite större chokladbollar så blir det nog lagom! Platta gärna till bollarna något innan gräddning, då de tyvärr inte riktigt flyter ut jättebra alla gånger. Efter detta placerar du plåten mitt i ugnen på 175 grader och gräddar dessa i cirka 10 minuter. De ska fortfarande vara något upphöjda när de tas ut ur ugnen. När du tagit ut kakorna ur ugnen, låt de gärna ligga kvar ca 1 minut innan de flyttas, då de lätt går sönder när de är varma!

   
                 Såhär ser kakorna se ut efter gräddning =) 

      
       Riktigt goda blev dom faktiskt =) Låt dom svanla helt innan du lägger dem i en burk och fryser in =) Jag måste nog även säga att det blir ca 50-60 stycken, så de blir en del =) Man kan gott halvera receptet om man vill

Lycka till nu med bakningen!

Kram / H

Följ min blogg vettja =)

Följ min blogg med bloglovin
Det är bara att klicka på textraden ovanför =)

Chokladdrömmar

Chokladdrömmar

Ingredienser:

175 g margarin (mjukt)
2 dl socker
3 ½ dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk hjorthornssalt
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Se till att smöret är rumstempererat (jag tog kylskåpskallt och värmde upp det smått i micron). Blanda smöret och sockret i en bunke. Blanda därefter de torra ingredienserna i en separat bunke och rör ner detta i smörblandningen allt eftersom. Rulla därefter bollar ungefär i storlek som chokladbollar och lägg på bakplåtspapper (jag rymde 16st/plåt)Grädda sedan mitt i ugnen i 20-25 minuter på 150 grader.

Det är något svårt att se när de är färdiga, men 20-25 minuter gräddade jag mina och de blev bra!
Låt drömmarna svalna innan de flyttas samt paketeras!



Såhär ser de ut färdiggräddade =)!

Lycka till med bakningen!
Kram / H

Välkommen till min nya blogg!


Varmt
välkommen till min nya blogg "Sugar & Spice"!
Här kommer ni finna alla möjliga recept, både söta och salta =)
Hoppas att ni besöker mig ofta! Ska göra mitt bästa för att uppdatera bloggen ofta =)

Jag har även en annan blogg vid namn Skogskatten, där jag skriver om min vardag m.m 
så ta en titt där också vettja =) Klicka här för att komma in på den!
Ha de gott allesammans =)
Kram / Helena

RSS 2.0