Godaste blåbärspajen



Godaste blåbärspajen


Igår provade jag göra ett nytt recept på blåbärspaj
och här kommer receptet!

Ingredienser:
100 g smör
3 dl socker
3 msk florsocker
1 ägg

Fyllningen:
1-2 dl blåbärssylt
250 g blåbär
1 näve hackade hasselnötter/mandlar
2 msk potatismjöl

Smuldegen ovanpå:
100 g smör
2,5 dl havregryn
1 dl socker

Gör såhär
Börja med att lägga smör (i bitar), vetemjöl, florsocker och ägg i en bunke. Knåda ihop detta och tryck därefter ut i en pajform. Sätt in pajformen i frysen ca 15-20 minuter. Tag därefter ut den och bred över blåbärssylt, häll över blåbär, de hackade hasselnötterna/mandlarna och potatismjölet. Gör därefter smuldegen som ska strös ovanpå. Smält då smöret i en kastrull, häll ner socker och havregryn och blanda om. Strö detta överst på pajen och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Därefter är den färdig att ätas =)


Servera gärna med vaniljvips eller en kula vaniljglass!


Lycka till med bakningen =)
Kram
H

Helenas kycklinggryta



Helenas kycklinggryta

Provade göra ett helt eget recept igår och det blev riktigt gott må jag säga =)
Testa det gärna du också!

Ingredienser:

3-4 kycklingfiléer
½ pkt bacon
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
Pepparmix
1 hönsbuljongtärning
2 msk mjöl
2 dl vatten
1 dl mjölk
2 msk creme fraiche (tomat/basilika)
1-2 msk chilisås
ev. redning
ev. salt

Gör såhär:

Strimla kycklingen i mindre bitar, samt skär paketet med bacon i mindre bitar. Fräs detta i 1 msk margarin/olja i en stekgryta tills kycklingen är stekt på alla sidor. Lägg därefter i ½ hackad rödlök och en hackad vitlöksklyfta och låt det fortsätta stekas på medelvärme tills kycklingen är klar. Krydda därefter med pepparmix (jag använde även en krydda vi köpt i Bulgarien som påminner litegrann om grillkrydda, så man kan gärna använda även det). Lägg i hönsbuljongtärningen samt strö över mjölet. Blanda om väl. Häll därefter över vattnet och mjölken och rör tills det tjocknar något. Jag tillsatte även cirka 2 msk creme fraiche tomat&basilika i grytan. Går säkert bra att utestluta detta eller använda andra smaker. Tillsatte även på slutet lite chilisås.

(Jag råkade salta kycklingen samtidigt som jag pepprade den, men insåg att baconen gjorde att det blev ganska salt, så ett tips är att smaka av innan du saltar extra)



Servera gärna med någon rolig pasta, ris eller potatis, samt en grönsallad =)
Lycka till och smaklig måltid!
Kram
H

Kycklingfyllda canneloni



Kycklingfyllda canneloni

4 port (8st fyllda canneloni)

Ingredienser:
Färska lasagneplattor
700 gram kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
2 tsk chilisås
2 msk citronjuice
1-2 tsk grillkrydda
Salt & peppar


Blanda med:

1 förpackning naturell färskost (ca 200g)
2 msk cremé fraiche
Salladskrydda
Oregano


Gör såhär:

Strimla kycklingen och fräs på i stekpanna med lite olja/margarin.
Finhacka vitlöken och tillsätt i pannan. Droppa över chilisåsen, citronjuicen och krydda!

 
Blanda kycklingfräset med färskost och kryddorna,
tillsätt 2 msk cremé fraiche och blanda ihop.

Klicka ut fyllning på varje lasagneplatta
(ca 4 msk på varje) och rulla ihop.



Lägg upp i smord ugnsform.


Ostsås:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt & peppar
1½ dl riven ost


Gör såhär

Smält smöret i en kastrull, dra bort från plattan och vispa ner vetemjölet till en jämn tjock pasta. Slå på lite mjölk och vispa. Ställ tillbaka på plattan och späd med mer mjölk under tiden såsen tjocknar. Salta och peppra.
Jag valde att endast strö osten över istället för att ha ost både i såsen och på!

Häll över ostsåsen, strö över lite av den rivna osten
och gratinera i ugn 200 grader ca 30-35 min.


Sedan är det bara att äta =)



Serveras gärna med en god sallad!
Lycka till med matlagningen!



Kram
H


Morotskaka


Morotskaka


Ingredienser:



3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1.5 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

0.5 tsk malen ingefära

1 nypa salt

1,5 dl solrosolja

4,5 dl rårivna morötter


Topping/Glasyr

60g mjukt smör

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

skal av 1 lime eller citron

100g philadelphia


Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser separat och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 24cm).

 

Grädda i mitten av ugnen ca 55 minuter. Låt kakan svalna.
Vispa sedan ihop alla ingredienser till toppingen och bred över kakan.

 

Färdig att avnjutas!



Jag frös in min kaka i 4 fjärdedelar!
Lycka till!
Kram
H


Kabanossbiffar med kall paprikasås



Kabanossbiffar med kall paprikasås

4 pers

Ingredienser:

300-400 g köttfärs
1 kabanoss eller annan kryddad korv
4 msk ströbröd
1½ dl vatten
Salt
Grovmalen svartpeppar
Italiensk salladskrydda
Grillkrydda
1 ägg

Paprikasås:
ca 1 dl inlagd paprikasallad
(ca ½ dl fetaost)
½ burk creme fraiche
½ dl majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
Riven gurka

Rör ihop ströbröd och vattnet, blanda i kryddorna och låt stå och svälla i 10 minuter. Blanda i färsen och den finskurna korven och rör så allt blandats väl. Rör sist i ägget. Forma till biffar och stek på medelvärme tills dom är genomstekta och har fått fin färg.

Paprikasåsen:
Mixa paprikan (och eventuellt fetaost) tills det är rätt finfördelat.
Lägg i creme fraiche och majonnäs och mixa ytterligare en liten stund.
Blanda slutligen i vitlöken och gurkan och rör därefter om.



Serveras förslagsvis med potatis, ris, pasta eller cous cous.
Det mesta passar nog till =)

Lycka till och smaklig måltid!
Kram
H

Skäms

Skäms faktiskt över att jag inte uppdaterat på över en vecka nu! *Skärpning*

Ikväll kommer ett recept på "kabanossbiffar med kall paprikasås" i alla fall =)
Har inte gett upp även fast det kanske verkat så ;)

Ska använda paprikasallad i den kalla såsen,
visste inte om det fanns färdigt på ica, men det fanns de =)



Så håll utkik senare ikväll, alternativt imorgon, så kommer receptet upp =)

Hoppas allt är bra! Ha en trevlig tisdagskväll!
Kram

Choklad- och Hallonpaj



(Lånade bilden från sidan Kalasgott
då jag själv glömde ta egna bilder)

Choklad- och Hallonpaj

6st portionsformar

Chokladpajskal:

2 dl Vetemjöl

1 msk Kakao

½ dl Florsocker

75g kallt Smör/Margarin

1st Äggula

1 msk kallt Vatten


Fyllning:

2st Äggulor
3/4 dl Strösocker

1 msk Vaniljsocker

2 dl Creme Fraiche

400g Hallon


Gör så här:

Pajskalet: Blanda mjöl, kakao och flocksocker och nyp sedan ihop med det kalla smöret. Ttillsätt därefter äggulan och vattnet och forma ihop till en deg. Plasta in pajdegen och låt vila i kylen i 30 min. Dela sedan degen i 6st lika stora delar och tryck ut i små portionsformar. Förgrädda pajskalen i 200° grader, ca 10 min. Låt svalna.

Fyllningen: Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker lätt fluffigt. Tillsätt creme fraiche och rör till en jämn smet. Fördela hallonen mellan pajerna och häll äggstanningen över. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 25-30 min (jag strödde även lite hallon ovanpå innan jag stoppade in dem i ugnen)

Servera pajerna ljumna, och gärna med en kula äkta vaniljglass.

Lycka till och njut av en riktigt smaskig efterrätt =)
Kram
H

Jörnskaka

Denna långpannekaka är mycket god!
En sorts chokladkaka med glasyr ovanpå!



Jörnskaka

Ingredienser:

3 ägg
4½ dl socker
225 g smält smör
1 dl vatten
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3-4 msk kakao

Glasyr:
1½ dl strösocker
1½ dl florsocker
3/4 dl grädde
3/4 dl smält margarin
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Blanda ägg och socker i en bunke. Tillsätt sedan vatten och mjölk och blanda. Blanda de torra ingredienserna separat och häll över det blöta i omgångar och rör ihop väl. Tillsätt det smälta margarinet slutligen. Smöra en mindre långpanna, alternativt klä den med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda kakan på 175 grader i ca. 35-45 minuter. Tag därefter ut kakan och låt den svalna innan du gör glasyren.

När det är dags för glasyren så blandar du samtliga ingredienser till glasyren i en kastrull och värm upp. Låt småkoka i några minuter. Häll sedan glasyren över kakan, bred ut till ett jämt lager och låt kakan kallna.

Skär sedan kakan i fyrkanter, sedan är den färdig att avnjutas =)



Chicken nuggets med currysås

Hemmagjorda chicken nuggets måste jag säga var riktigt gott!
Går riktigt snabbt också, så testa vettja ;)



Chicken nuggets med currysås

Räcker till 4 personer

Ingredienser:

2-3 kycklingfiléer, beroende på storlek
2 ägg
1 dl ströbröd
3/4 dl sesamfrön
Salt och grovmalen svartpeppar
Italiensk salladskrydda
4 msk olja

Currysås:
1 scharlottenlök finhackad
2 msk smör
1-2 tsk curry
2 msk vetemjöl
1 kycklingbuljontärning
4 dl mjölk
(½-1 dl matgrädde)
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Ta fram två skålar och vispa upp äggen lätt med en gaffel i den ena skålen. I den andra skålen häller man upp ströbröd, sesamfrö och kryddor.

Doppa först kycklingbitarna i ägget och sedan i ströbrödblandningen. Häll oljan i en ugnssäker form och lägg i kycklingen. Stek i mitten av ugnen 10 -15 minuter. Man kan mot slutet höja ugnstemperaturen om man vill få mer färg och yta på dom.

Såsen:
Fräs den finhackade löken och curryn i smöret utan att det tar färg. Blanda ner mjölet och rör m. Späd med mjölken och eventuell grädde (jag uteslöt detta) och vispa under tiden. Lägg i buljongtärning och kryddor och smaka sedan av. Låt småputtra några minuter. Servera med ris och en grönsallad.





God och enkel rätt som uppskattas av hela familjen!
Lycka till och smaklig måltid!
Kram
H

Helenas snabba fläskfilégryta


Helenas snabba fläskfilégryta

Ingredienser:

500 g fläskfilé
2 st scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk mjöl
3 dl mjölk
3 msk creme fraisch
1 msk sweet chili
½ dl chili/limesås (kelda)
ca 4 soltorkade tomater i olja
Salt & peppar

Gör såhär:

Börja med att bryna fläskfilén i smör i en stekgryta. Hacka därefter scharlottenlöken och vitlöken och blanda ner detta. Pudra sedan över mjölen och rör om. Häll därefter över mjölken och rör samman tills det tjocknar något. Blanda då i creme fraisch, sweet chili, chili/limesåsen, hackade soltorkade tomater samt salt och peppar. Låt skjuda på medelvärme i cirka 10 minuter. Servera gärna med tagliatelle, ris, ugnsrostad potatis eller dyligt och sallad.

Egentligen skulle det vara crema balsamico i grytan, men jag hittade inte denna på affären och bytte ut den mot chili/limesåsen och det blev riktigt gott ändå =) Jag använde även soltorkade tomater med smak av vitlök och örter. Detta gör man som man vill med =) Det går att variera ganska mycket!

Lycka till med matlagningen =)
Kram
H

RSS 2.0