Äpple- och päronpaj med mumsigt havretäcke

Äpple- och päronpaj med mumsigt havretäcke


 

Ingredienser:

Botten
75 g smör
2-3 dl vetemjöl
1,5-2 dl socker
1 st ägg

Fyllning
2 äpplen
2 päron
2-3 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
2 msk socker (strö över äpple/päronen)

Havretäcke
ca 100 g smör
3 dl havregryn
1 dl mjöl
2 msk socker

Gör såhär:
Börja med att göra botten till pajen. Hacka smöret i bitar och lägg i en bunke, tillsätt därefter samtliga ingredienser till botten och blanda väl. Tryck därefter ut denna i en pajform och ställ gärna in i frysen i 15-20 minuter.

Kärna sedan ur och skiva äpplena samt päronen. Lägg dem ovanpå pajdegen i pajformen. Strö sedan över socker, kardemumma och kanel.

Smält margarinet till havretäcket i en kastrull. Blanda därefter i havregryn, mjöl och socker. Smula sedan detta över äpplena/päronen. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en krispig yta på pajen. 


Servera med vispad vaniljsås, grädde eller glass!

Jag gräddade dock min något länge, sen hann jag inte ta några bra kort heller, men det blev faktiskt en ritkigt smaskig paj, väl värd att prova =)!

Ha de gott!
Kram


Havrekakor med ringlad choklad



Havrekakor med ringlad choklad

Ingredienser:

200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Mörk blockchoklad


Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker. Rör ner de övriga ingredienserna och blanda samman till en "deg" (den kommer vara ganska smulig) Rulla bollar (ungefär som negerbollar i storlek) så att det blir ca 40 stycken (jag fick 36). Lägg bollarna på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till kakorna i handen så de blir platta och runda. Sätt in kakorna i ugnen och baka dem cirka 10-12 minuter eller tills de fått en lite brun färg (jag hade inne mina i ca 15 minuter)!



Senare smälte jag blockchokladen och ringlade över kakorna!



Lycka till med bakningen =)
Kram


Enkla wienerbröd





Enkla wienerbröd

Ingredienser:
100 g margarin
6 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g jäst (för söta degar)
3/4 dl kall gräddmjölk
2 ägg

Fyllning:
100 g margarin
½-1 dl florsocker
2 tsk kardemumma eller vaniljsocker

Gör såhär
Arbeta in matfettet i mjölet. Tillsätt sockret. Smula jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av den samt äggen. Häll detta i mjölblandningen. Arbeta samman degen. Kavla ut den till en avlång kaka, 30x40 cm. Rör ihop matfett, florsocket och nystött kardemumma eller vaniljsocker till fyllningen. Bred den på kakan och rulla ihop den. Skär längden i bitar. Lägg dessa med snittytan upp i bakformar.


Innan jäsningen

Låt bullarna jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.


Färdigjästa!

Pensla sedan med ägg.
Strö ev. på mandel och grädda mitt i ugnen 225 grader, ca 8-10 minuter.



Jag valde en jäst för söta degar, samt att ta 1 tsk kardemumma och 1 tsk vaniljsocker! Jag valde även att inte strö över flagad mandel då det är så många som är allergiska! För att vara första gången man provar så blev dessa blev faktiskt lyckade, men stora! =) Lycka till med bakningen =)



Kram


RSS 2.0