Piroger

Denna pirog är otroligt goda! Måste bara provas =)



Piroger

Detta behövs:

400 g köttfärs
1 lök
1 burk krossade tomater
3 pressade vitlöksklyftor
2½ msk tomatpuré
½ köttbuljongtärning
1½ tsk italiensk salladskrydda
2 krm salt
2 krm svartpeppar
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 dl riven ost

Deg:
50 g margarin
1 dl vatten
30 g jäst
½ tsk salt
1 ägg
½ liter vetemjöl

Gör så här:

Börja att göra degen till pirogen. Smula ner jästen i en bunke och häll över 1 dl fingervarmt vatten. Tillsätt sedan saltet och ägget. Blanda sedan ner vetemjölet och margarinet i bitar. Knåda sedan samman till en fast deg. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Gör under tiden fyllningen!

Fräs löken och köttfärsen. Häll sedan över de krossade tomaterna och tillsätt därefter vitlöken, tomatpurén, buljongtärningen samt alla kryddor. Spara osten till senare. Det är bra om köttfärsfyllningen är rätt fast och inte allt för "rinnig".

Ta sedan upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en rätt stor runt platta. Lägg den utkalvade degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred därefter ut fyllningen på halva sidan och vik därefter över den andra delen av degen. Kläm sedan ihop kanten runt om, antingen kan göra en "rullkant" eller använda en gaffel.



Nagga gärna pirogen lite med en gaffel innan det är dags att pensla med ägg och strö över den rivna osten på pirogen innan gräddning. Stoppa in plåten mitt i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.

 
(våran ost var frusen så den blev rätt smulig, men det gick bra ändå)

Servera sedan pirogen med grönsaker samt en kall sås gjord av
creme fraich, pressad vitlök och italiensk salladskrydda! *Mums*!



(Det går nog bra att göra flera små piroger om man hellre vill göra det.
Vet dock inte om degen räcker till då)
Lycka till med matlagningen!
Kram

Kommentarer
Postat av: Åsa

Mums !!

2009-02-08 @ 19:46:12
URL: http://fyrarumochenalkov.blogg.se/
Postat av: ida

Detta recept måste provas

2009-02-09 @ 10:48:31
Postat av: Therese

Ser ju helt underbart gott ut! Får nog provlagas till helgen =)

Det där semlereceptet du frestade med för ett tag sen, är det inte dags att avslöja det snart? ;-)

2009-02-10 @ 18:15:59
Postat av: Kryddburken

Mycket smart att göra EN stor! Varför har jag aldrig tänkt så själv? :-D Önskar dig en toppenmysig alla-hjärtans-helg!

2009-02-13 @ 22:05:11
URL: http://kryddburken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0