Päron- och Chokladkaka
Ingredienser:
2 x 415g päronhalvor i juice
|
125g mjöl
|
25g cacao
|
125g strösocker
|
150g mjukt smör, plus extra till formen
|
1 tsk bakpulver
|
1/4 tsk bikarbonat
|
2 ägg
|
2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
Portioner: ca 6
(Ber om ursäkt över alla "gram", men det är ett amerikanskt recept)
Gör såhär:
Värm ugnen till 200g. Smöra en 22 cm ungssäker form.
|
Häll av päronen och lägg dom med fördel på hushållspapper, så merparten av vätskan sugs upp. |
|
Lägg sedan päronen i formen. |
|

Blanda sedan resterande ingredienser i en matberedare eller bara med vanlig visp. Smeten kan bli relativt tjock, men päronen brukar avge lite fukt, men vill man späda smeten något, häll i lite mjölk.
 |
|
Fördela sedan chokladsmeten över päronen.
 Grädda sedan i ca 30 minuter. Grädda dock inte för länge (som jag gjorde). Skulle tippa att 20-25 min är lagom. Min blev nämligen nästan torr och den ska vara mer "kladdig" i mitten =)
|
|
Låt sedan svalna i 5-10 minuter och servera sedan, gärna med chokladsås och/eller glass.
|
 (lånad bild)
Den blev riktigt smaskig, fast skulle som sagt gräddats något kortare =)! Den var faktiskt riktigt enkel att göra. Jag gjorde chokladsmeten i förväg och ställde in i kylen.
När vi då hade haft gäster och ätit middagen färdigt kunde man bara smeta ut chokladen och slänga in den i ugnen. (Kom dock ihåg att ställa fram chokladsmeten så den inte är iskall, det var nämligen inte det lättaste att fördela smeten jämt över päronen då *ler*)
Ha de gott allihop =) Kram H
|